Quantcast
Channel: Weeswaakzaam » Nederland
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Eerst doden, dan doodzwijgen

$
0
0

116166_Auschwitz_Zeventig jaar geleden, op 27 februari 1945, bereikte het Rode Leger de poorten van kamp Auschwitz. Een meisje vertelde: ‘Een soldaat tilde me op, ik mocht weer bestaan.’ De gevangenen werden weer mensen. ‘Voor de Duitsers waren we ongedierte’. Indrukwekkend was de herdenking afgelopen dinsdag. Veel staatshoofden en wereldleiders waren naar Polen afgereisd.

Maar zij waren niet de belangrijkste gasten. De belangrijkste gasten waren de aanwezige overlevenden. Ontroering wekte de buiging die de ceremoniemeester maakte, toen hij enkele van hen aankondigde als spreker. Jammer, en onheilspellend dat op deze gedenkdag de Russen – ook hun president afwezig waren. We zijn er de laatste tien jaar niet op vooruit gegaan. En dan gaat het niet alleen over Rusland. Tien jaar geleden was ‘nooit meer Auschwitz’ nog zo goed als onomstreden. Het was ‘een uitspraak zonder tegenstanders’. Nu pakken donkere wolken van haat zich weer samen boven Europa. ‘We laten dit niet nog een keer gebeuren’, zei burgemeester Van der Laan afgelopen zondag op de Herdenking in Amsterdam. Stoere taal, maar zal hij het tegen kunnen houden?

Nooit vergeten

Gedenken, dat wil de Joodse gemeenschap. Altijd klinkt weer: ‘Nooit zullen we hen vergeten’. De poging tot vernietiging mag niet leiden tot het voorgoed verdwijnen van miljoenen mensen. Ze moeten een plaats hebben en een naam. Hun namen moeten genoemd worden. Dat gebeurde van donderdag tot dinsdag in Westerbork. Onafgebroken, 116 uur lang klonken daar de namen van de 102.000 joodse Nederlandse oorlogsslachtoffers. Heinrich Zysmanowicz was de laatste naam die klonk. Hij werd in 1942 op 19-jarige leeftijd in Auschwitz vermoord. Nooit mogen we hen vergeten.

Schoolboeken

Maar lang niet iedereen denkt daar zo over. Gisteren verscheen een rapport van Unesco, de onderwijsinstelling van de Verenigde Naties. Ze signaleren dat in veel schoolboeken de Holocaust wordt verzwegen. Kees van der Staaij van de SGP vind dat Nederland daar wat aan moet doen. Hij wil dat de Nederlandse regering er werk van maakt om aan dit ‘ongelofelijke doodzwijgen’ een eind te maken. Speciale aandacht is, volgens de SGP, nodig voor de Palestijnse gebieden. Daar wordt in de schoolboeken de Holocaust volledig genegeerd. Het Kamerlid wijst erop dat de Nederlandse regering veel contacten heeft met de Palestijnse autoriteiten. Goed idee om die contacten dan ook te benutten. Dat kunnen nog leerzame sessies worden.

Like weeswaakzaam op Facebook
Bron: http://www.habakuk.nu
de opiniesite van stichting Tot Heil des Volks
Vrede zij u,
Henk

http://www.weeswaakzaam.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13

Latest Images



Latest Images